«Το ζωηρό και δύσκολο παιδί»

2019-03-26 14:12

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Το ζωηρό και δύσκολο παιδί»

- Βασίλης Σταθάτος MSc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακός Σύμβουλος, Συντονιστής Σχολών Γονέων,  Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δ.Ι.Ε.Κ.,  Marte Meo Therapist, Παιδαγωγός, συγγραφέας.

-Απόστολος Βούρδα. Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, MRCPsych, CCST, Ειδικευμένος στο Cambridge U.K., Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, Δημιουργός της μεθόδου “Θετικοί Γονείς Χαρούμενα Παιδιά”.

 

Εισαγωγή

-«Σταμάτα να χοροπηδάς πάνω στον καναπέ», « Γιατί παιδί μου πετάς τα παιχνίδια σου, έχουν λεφτά αυτά, αλλά βέβαια εσύ δουλεύεις;», «Όλα εγώ τα κάνω εδώ μέσα, κανείς δεν βοηθάει», «Κλείσε παιδί μου την τηλεόραση, πρέπει να πας να διαβάσεις».

Αλήθεια, πώς μπορεί ένα παιδί να μην αναπτύσσει τέτοιες συμπεριφορές και άλλες δυσκολότερες μέσα σε ένα σπίτι όταν δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες, όταν το ίδιο δεν συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού και όταν δεν υπάρχει ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα για τις υποχρεώσεις του; Πώς μπορούμε ένα ζωηρό παιδί να το βοηθήσουμε να γίνει υπεύθυνο και συνεργάσιμοκαι να λειτουργεί με ωριμότητα και με σεβασμό προς τα άλλα μέλη της οικογένειας;

Κανένας δεν γεννιέται γνωρίζοντας τους κανόνες. Πώς περιμένουμε από ένα παιδί την βοήθεια του, αν δεν του την ζητήσουμε, βλέποντας μας να του τα  «προλαβαίνουμε» όλα; Πώς αναμένουμε να νιώθει το παιδί ασφαλές και προστατευμένο όταν δεν υπάρχει στο σπίτι μία δομημένη ρουτίνα σταθερού καθημερινού προγράμματος που δείχνει στο ίδιο τι περιμένουμε εμείς από αυτό και τι εκείνο οφείλει να πετύχει;

Οι κανόνες, η συμμετοχή του παιδιού στο σπίτι και η ανάγκη ενός σταθερού προγράμματος είναι ικανά να οδηγήσουν ένα υπερκινητικό και ζωηρό παιδί σε μία συνεργατική και υπεύθυνη συμπεριφορά.

Σκοπός του σεμιναρίου

-Εξοικείωση με την έννοια των κανόνων

-Καθορισμός κανόνων λειτουργίας του σπιτιού

-Ενημέρωση για την ανάγκη ανάθεσης καθηκόντων στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους

-Ενημέρωση για την ανάγκη ύπαρξης προγράμματος στη λειτουργία της οικογένειας

-Εξάσκηση στη δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων

-Κατανόηση της ανάγκης συνεχούς παρακολούθησης, εποπτείας και επαίνου από την πλευρά του γονιού για την εφαρμογή των κανόνων, του προγράμματος και της εκτέλεσης των καθηκόντων

 

Τι περιλαμβάνει

-Παρουσίαση Βασικών Αρχών των Κανόνων

-Οδηγίες για τη Διαμόρφωση και Εφαρμογή των Κανόνων

-Επίδειξη ενός Σωστού τρόπου συζήτησης και διαμόρφωσης του κανόνα

-Συζήτηση για τις δυσκολίες στην τήρηση των κανόνων

-Παρουσίαση των Βασικών Αρχών της Συμμετοχής των Παιδιών του Σπιτιού

-Παρουσίαση των Βασικών Αρχών ενός Προγράμματος

-Πρακτική Άσκηση Γονέων: Διαμορφώστε το δικό σας πρόγραμμα για το παιδί σας

 

Θα γίνουν ζωντανές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων μεταξύ των συμμετεχόντων

Σε ποιους απευθύνεται

Σε γονείς, σε κηδεμόνες παιδιών, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικών και παιδαγωγικών επιστημών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με αντίστοιχους πληθυσμούς γονέων και παιδιών.