«Σταματήστε πια να τσακώνεστε”! Πώς να προωθήσω την αρμονία μεταξύ των αδελφών;»

2019-03-26 14:00

Εργαστήριο: «Σταματήστε πια να τσακώνεστε”! Πώς να προωθήσω την αρμονία μεταξύ των αδελφών;»

- Βασίλης Σταθάτος MSc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακός Σύμβουλος, Συντονιστής Σχολών Γονέων,  Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δ.Ι.Ε.Κ.,  Marte Meo Therapist, Παιδαγωγός, συγγραφέας.

- Απόστολος Βούρδας Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, MRCPsych, CCST, Ειδικευμένος στο Cambridge U.K., Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, Δημιουργός της μεθόδου “Θετικοί Γονείς Χαρούμενα Παιδιά”.

 

Εισαγωγή

- «Σκάστε, δεν αντέχω άλλο, με έχετε τρελάνει», «Κώσταααα, μη χτυπάς τον αδελφό σου», «Κοίτα η αδελφή σου τι βαθμούς έχει φέρει, εσύ όλο μπάλα είσαι». «Μαμά, η Μαρία μου έσκισε τη ζωγραφιά μου, τώρα θα δει τι θα πάθει…».

Το πως τα πηγαίνουν τα αδέρφια μεταξύ τους επηρεάζει βαθύτατα την ποιότητα της οικογενειακής ζωής και επίσης την άποψη τους για τον εαυτό τους και τους άλλους. Το πως σχετίζεται ένα παιδί με τα αδέρφια του, μπορεί να επηρεάσει όλες τις σχέσεις του κατά την ενηλικίωση.

Κάποιες συγκρούσεις μεταξύ των αδερφών είναι απολύτως φυσιολογικές και , με κάποιο τρόπο,  ευεργετικές καθώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της αλληλεπίδρασης με τα αδέρφια τους να επιλύουν διαφορές/διαμάχες. Διδάσκονται την αντοχή, να είναι ικανοί να δουν την άποψη του άλλου, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, να διαπραγματεύονται και να συμβιβάζονται, και γίνονται πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο εξοπλισμένοι με αυτές τις δεξιότητες.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για την οικογένεια εάν τα παιδιά διαφωνούν ή τσακώνονται συνεχώς. Μπορεί να είναι πολύ αποκαρδιωτικό για τους γονείς όταν τα παιδιά διαφωνούν, τσακώνονται, αποκαλούν ο ένας τον άλλον με διάφορα παρατσούκλια ή σπρώχνονται, κλοτσιούνται και χτυπιούνται. Μπορεί να είναι εξουθενωτικό να τους ακούει κανείς να μαλώνουν για τα παιχνίδια, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση και μετά να παραπονιούνται μεταξύ τους στον γονέα. Οι γονείς αγαπούν το κάθε παιδί τους και επιθυμούν, έστω, να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και να υπάρχει ηρεμία και γαλήνη.

Όταν, όμως, κατηγορούμε, τιμωρούμε, απειλούμε, βάζουμε ταμπέλες, συγκρίνουμε, χαστουκίζουμε, υπερασπιζόμαστε, καλοπιάνουμε, ικετεύουμε, δωροδοκούμε και χειραγωγούμε, μπορούμε να πετύχουμε αυτή την ηρεμία και τη γαλήνη;

Σκοπός του σεμιναρίου

-Η ενημέρωση των γονέων για το πως μπορούν να ελαττώσουν τους τσακωμούς

-Η ενημέρωση των γονέων για το πως μπορούν να προωθήσουν την φροντίδα και την προσοχή μεταξύ των αδερφών

-Η ενημέρωση για το πως να διαχειριστούν τις συγκρούσεις

Τι περιλαμβάνει

-Παρουσίαση των Αιτιών που τα αδέλφια μαλώνουν

-Παρουσίαση των μέτρων που προωθούν την αρμονία μεταξύ των αδελφών

-Πότε και πώς Παρεμβαίνουμε σε:

        - Ήπιους Διαπληκτισμούς

        -Πιο Θυμωμένες Διαμάχες ή και σε Χαρακτηρισμούς

        -Επικίνδυνες, Βίαιες ή Βλαβερές Συμπεριφορές

-Παρουσίαση των Βημάτων όταν δεν μπορούν να επιλύσουν την σύγκρουση μόνα τους

-Παρουσίαση των συμπεριφορών που πρέπει να αποφεύγουμε

Θα γίνουν ζωντανές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων μεταξύ των συμμετεχόντων

Σε ποιους απευθύνεται

Σε γονείς, σε κηδεμόνες παιδιών, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικών και παιδαγωγικών επιστημών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με αντίστοιχους πληθυσμούς γονέων και παιδιών.