«Ετοιμαστείτε για την εφηβεία! Πώς βάζω όρια και πώς επικοινωνώ μαζί τους;»

2019-03-26 14:05

Εργαστήριο: «Ετοιμαστείτε για την εφηβεία! Πώς βάζω όρια και πώς επικοινωνώ μαζί τους;»

- Βασίλης Σταθάτος MSc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακός Σύμβουλος, Συντονιστής Σχολών Γονέων,  Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δ.Ι.Ε.Κ.,  Marte Meo Therapist, Παιδαγωγός, συγγραφέας.

- Απόστολος Βούρδας Ψυχίατρος Παιδιού και Εφήβου, MRCPsych, CCST, Ειδικευμένος στο Cambridge U.K., Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, Δημιουργός της μεθόδου “Θετικοί Γονείς Χαρούμενα Παιδιά”.

 

Εισαγωγή

-«Μην αργήσεις, να είσαι νωρίς σπίτι αλλιώς θα βρεις την πόρτα κλειστή», «Εγώ στην ηλικία σου μόνο διάβαζα και εσένα δεν σε νοιάζει τίποτα». «Πως είσαι ντυμένη έτσι παιδί μου, θα σε κοροϊδεύει ο κόσμος, πήγαινε άλλαξε γρήγορα», «Σταμάτα να παίζεις όλη την ώρα υπολογιστή και πήγαινε να διαβάσεις».

Τα εφηβικά χρόνια μπορούν να είναι δύσκολα. Οι έφηβοι μπορούν να κοιμούνται όλα μέρα, να αθετούν τους κανόνες, να ντύνονται ή να μιλούν με ακατάλληλο τρόπο, να μην τηλεφωνούν για να ενημερώσουν που βρίσκονται, να κάνουν παρέα με λάθος άτομα, να μην κάνουν τα μαθήματα τους, να κάνουν επικίνδυνα πράγματα όπως να πίνουν, να παίρνουν ναρκωτικά, να κάνουν σεξ, να οδηγούν απερίσκεπτα, να φέρουν/κουβαλάνε μαχαίρια, να μελαγχολούν ή να έχουν ξεσπάσματα οργής, να είναι ιδιαιτέρως κριτικοί απέναντι στους γονείς τους αλλά υπερευαίσθητοι σε οποιαδήποτε κριτική απέναντι στο πρόσωπο τους, να απομονώνονται όλη μέρα στο δωμάτιο τους. Μπορεί να είναι πολύ αγχωτική περίοδος για τους γονείς και οι έφηβοι συχνά λένε πως νιώθουν παρεξηγημένοι και αποδοκιμασμένοι με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ωστόσο, στα εφηβικά χρόνια, ένα καλό παιδί που ξέρει κανείς πως να το χειριστεί, μπορεί να μετατραπεί σε έναν ξένο εν μία νυκτί. Οι παλιές τεχνικές και τρόποι πειθάρχησης τους μπορεί να μην δουλεύουν ή να μοιάζουν ακατάλληλοι. Σίγουρα δεν μπορείτε να τα πάρετε και να τα πάτε στα δωμάτια τους και επίσης μπορεί να μην μπορείτε να τα ξεγελάσετε πια.

Χρειάζονται νέες δεξιότητες και τα θετικά θεμέλια που καθορίζουν οι γονείς όταν τα παιδιά είναι νεότερα.

 

Σκοπός του σεμιναρίου

-Η ενημέρωση των γονιών των βασικών χαρακτηριστικών της εφηβείας

-Η παρουσίαση των νέων δεξιοτήτων επικοινωνίας

-Η παρουσίαση των τρόπων χειρισμού των ορίων και των συνεπειών από τους γονείς

Τι περιλαμβάνει

-Παρουσίαση των Βασικών Χαρακτηριστικών της Εφηβείας

-Γιατί χρειάζονται οι έφηβοι να έχουν καθορισμένα από τους γονείς όρια;

-Συντονισμένη Συζήτηση Γονέων για τα Όρια στο Σπίτι τους

-Γιατί κάνουν οι έφηβοι επικίνδυνα πράγματα;

-Πώς πετυχαίνουμε την κινητοποίηση και την συνεργασία τους;

-Πόσο σημαντικός είναι ο περιγραφικός έπαινος για τους εφήβους;

-Παιχνίδια Ρόλων Θεραπευτή-Γονέας και Γονέας-Γονέας

-Τα Εμπόδια στην Επικοινωνία μας

-Βασικές Αρχές Οριοθέτησης των εφήβων

-Τι κάνουμε όταν οι έφηβοι ακολουθούν τους κανόνες;

-Πώς αντιδρούμε όταν κάνουν κάτι λάθος;

-Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην τιμωρία;

Θα γίνουν ζωντανές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων μεταξύ των συμμετεχόντων

Σε ποιους απευθύνεται

Σε γονείς, σε κηδεμόνες, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικών και παιδαγωγικών επιστημών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με αντίστοιχους πληθυσμούς γονέων και παιδιών